Quan parlem de l’entorn ens referim bàsicament a tres àmbits, el cicle de l’aigua, els residus i el medi ambient, en els quals avui l’àrea metropolitana de Barcelona té competències tant en la gestió com en la seva capacitat legislativa.
L’aigua és un bé comú i no infinit que cal preservar per garantir la continuïtat del cicle de vida, i el cicle de l’aigua també és un procés vital per al manteniment i l’estabilitat del planeta.
L’amb té competència respecte al cicle de l’aigua en:
Pel que fa a la gestió de residus i a tot el que la societat és cada vegada més conscient de la importància del reciclatge per a la conservació i manteniment del medi ambient i la biodiversitat estem encara lluny dels objectius marcats per la Unió Europea. Segons les directrius de la UE per a aquest 2020, s’hauria d’haver aconseguit una taxa de recaptació selectiva Municipal del 50%. Aquest índex només s’ha assolit en 9 municipis de l’àrea metropolitana (3% del total de la població) amb la mitjana de la MB 38%. Cal destacar la importància de seguir treballant en aquesta àrea si hem d’aconseguir el límit del 70% fixat per la UE per 2030.
En l’àmbit dels residus, l’MBA intervé en la competència en:
A nivell mediambiental, el paper de l’amb és de vital importància perquè l’àrea metropolitana és un espai d’alta densitat poblacional i industrial amb les polítiques aplicades a un impacte directe sobre el medi ambient. Així mateix, aquestes polítiques també han de tenir en compte l’empresa privada perquè la legislació sigui factible amb el teixit productiu i econòmic del sector.
Així, les polítiques mediambientals han d’estar innovades i implementades de manera que estiguin d’acord amb el full de ruta de la Comissió Europea “una economia baixa en carboni per 2050” implementant el paquet de clima i energia per 2030 i fent-ho de manera col·laborativa i gradualment tenint en compte el sector privat.
Competències del medi ambient:
Realitzat una primera foto de la situació de l’àrea metropolitana i de les competències actuals de l’amb, des BDF creiem necessari potenciar l’àrea metropolitana de Barcelona com a primera entitat amb capacitat de legislador i de gestió per a un servei eficient d’una àrea composta de 36 municipis i 636 km2 amb una població de més de 3.000.000 habitants.
Aquesta gestió només serà possible proporcionar-la de manera eficient a través de la fórmula de la gestió conjunta de la col·laboració publicoprivada, entenent-la com “les diferents formes de cooperació entre les autoritats públiques i el món empresarial, l’objectiu del qual és garantir el finançament, construcció, renovació, gestió o manteniment d’una infraestructura o la prestació d’un servei” d’aquesta manera és possible combinar les capacitats i virtuts dels dos sectors en nom del bé comú que no és altre que tenir un servei de qualitat, autosuficient, sostenible i respectuós amb el medi ambient.