Quan es parla sobre el Medi ambient ens estem referint bàsicament a tres àmbits, Cicle de l’aigua, Residus i Medi ambient, en els quals avui dia l’Àrea Metropolitana de Barcelona té competència tant en la gestió com en la seva capacitat legislativa.
L’aigua és un bé comú no infinit que cal preservar per a garantir la continuïtat del cicle de la vida sent igualment el cicle de l’aigua un procés vital per al manteniment i l’estabilitat del Planeta.
L’AMB té competència pel que respecta al Cicle de l’aigua en:
Referent a la Gestió de residus i tot i que cada vegada la Societat està més conscienciada en la importància del reciclatge per a la conservació i manteniment del Medi Ambient i de la biodiversitat encara estem lluny dels objectius marcats per la Unió Europea. Segons directrius de la UE per a aquest 2020 s’hauria d’haver aconseguit un índex de recollida selectiva municipal del 50%. Aquest índex només ha estat aconseguit per 9 municipis de l’Àrea Metropolitana (un 3% de la població total) estant la mitjana de l’AMB en el 38%. Cal destacar la importància de continuar treballant en aquest àmbit si volem aconseguir el límit del 70% establert per la UE per al 2030.
En l’àmbit dels Residus l’AMB intervé de manera competencial en:
A nivell Ambiental, el paper de l’AMB és de vital importància per ser l’Àrea Metropolitana un espai d’alta densitat poblacional i industrial tenint les polítiques aplicades una repercussió directa en el medi ambient. De la mateixa forma, aquestes polítiques també han de tenir en compte a l’empresa privada de manera que la legislació sigui factible amb el teixit productiu i econòmic del Sector.
Així, s’ha d’innovar i aplicar polítiques mediambientals de manera que aquestes s’ajustin al full de ruta de la Comissió Europea “Una economia baixa en Carboni per al 2050” aplicant el paquet de mesures sobre clima i energia per al 2030 i fer-ho de manera col·laborativa i gradual tenint en compte al Sector Privat.
Competències de l’AMB al mig Ambient:
Pla d’acció metropolità per a la protecció del medi ambient, la salut i la biodiversitat i de lluita amb el canvi climàtic.
Contaminació acústica i emissió d’informes ambientals.
Col·laboració municipal en polítiques d’ordenació ambiental.
Promoció i gestió d’instal·lació d’energies renovables.
Realitzada una primera foto de la situació de l’Àrea Metropolitana i les competències actuals de l’AMB, des de Barcelona DF creiem necessari potenciar l’Àrea Metropolitana de Barcelona com a Entitat superior amb capacitat legisladora i de gestió per a donar Servei de manera eficient a una àrea composta de 36 municipis i 636 km² amb una població de més de 3 milions d’habitants.
Aquesta gestió només serà possible donar-la de manera eficient mitjançant la fórmula de la gestió mixta de col·laboració públic-privat entenent-la com “ les diferents formes de cooperació entre les autoritats públiques i el món empresarial, l’objectiu del qual és garantir el finançament, construcció, renovació, gestió o el manteniment d’una infraestructura o la prestació d’un servei” (segons llibre Verd de la Comissió Europea); d’aquesta manera s’aconsegueix conjuminar les capacitats i virtuts dels dos sectors en nom del bé comú que no és un altre que disposar d’un Servei de qualitat, autosuficient, sostenible i respectuós amb el Medi Ambient.
Quant a l'autor